top of page
fotografie Ine Martens.JPG

Op Gedichtendag 2024 werd Steven Van Der Heyden aangesteld als tweede stadsdichter van Roeselare. Via allerhande projecten zet hij Roeselare als poëziestad verder op de kaart.

Steven Van Der Heyden (Gent, 1974) probeert met zijn gedichten de horizon te verlengen en de bodem uit de dagen te halen. Gedichten van hem verschenen in diverse tijdschriften waaronder Het Liegend Konijn, Het Gezeefde Gedicht, De Revisor, Meander, De schaal van Digther en Ballustrada.

 

Steven is klimaatdichter, lid van het collectief Obsidiaan, redactielid van het e-zine Roer.me en co-redacteur van uitgeverij Archipel.

In februari 2020 debuteerde hij bij Uitgeverij P met de duo-bundel ‘Tot ze koud is’. In februari 2023 verscheen zijn eerste solo bundel “Filigraan” bij Uitgeverij P. In 2017 was hij deelnemend dichter aan het internationale kunstenfestival Watou. In 2018 werd hij genomineerd voor de Melopee poëzieprijs. Steven is de winnaar van de Rob de Vos prijs 2023.


www.stevenvanderheyden.be
 

Stadsdichterschap

In samenwerking met het dichterscollectief Obsidiaan bouwt de stadsdichter een dichtersnetwerk uit met Roeselare als thuishaven van en voor de poëzie. Het jaarlijks terugkerend internationaal poëziefestival gelinkt aan figuren als Guido Gezelle en Albrecht Rodenbach als boegbeelden van de poëzie speelt hier een belangrijke rol in.  Via het project 'dichters-in-residentie' worden de deelnemende dichters ook uitgenodigd in de stad creatief aan de slag te gaan.


De stadsdichter schrijft gedurende zijn termijn ook minstens vier stadsgedichten en vervult een vertegenwoordigingsopdracht gelinkt aan de stad Roeselare. De stadsdichter engageert er zich ook toe verschillende kunstvormen met elkaar te verbinden. De stadsdichter wordt ook betrokken bij het opvolgen en jureren van de inzendingen voor de verkiezing van een nieuwe Junior Stadsdichter!

logo roeselare zwart.png
bottom of page